VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Boorverbod Shell in Alaska is uitstel, geen afstel

Shell moet zijn zoektocht naar olie voor de kust van Alaska voorlopig staken. Een tegenvaller, maar slechts een kleine tegenslag in de wereldwijde zoektocht naar moeilijk winbare olie en gas.

Voor Shell verder mag boren in de Noordelijke IJszee moet het gedetailleerde plannen overleggen aan de Amerikaanse overheid.

Eerst moet zeker worden gesteld dat de risico's op schade aan het milieu zo klein mogelijk zijn.

Een tegenslag dus voor Shell dat al miljarden heeft geïnvesteerd in dit project. Maar er is zeker geen sprake van afstel, hooguit van uitstel. Er gaat echt wel geboord worden voor de kust van Alaska.

Verschil
In de VS wegen de economische belangen uiteindelijk zwaarder dan de milieubezwaren als het gaan om onconventionele energievoorraden zoals schaliegas en olie onder de oceaanbodem.

Hoe anders is dat in Europa. Hier gold jarenlang een moratorium op het denken over fossiele brandstoffen.

Maar het lijkt erop dat dit aan het veranderen is. In Nederland werd een aantal weken geleden het startschot gegeven voor een heropening van de discussie over schaliegas.

Tijdens een bijeenkomst van VNO-NCW in Arnhem legde Rob de Wijk de top van het Nederlandse bedrijfsleven uit dat de ontwikkeling van schaliegas niets minder dan een energierevolutie betekent.

Ongeveer tegelijkertijd lieten de chief technology officer van Shell Gerald Schotman en TNO-bestuursvoorzitter Jan Mengelers optekenen dat Europa het zich niet kan veroorloven geen discussie over het onderwerp te willen voeren.

Concurrentievoordeel
Feike Sijbesma van DSM, dat zichzelf ziet als een icoon van duurzaam ondernemen, volgde een week later. De topman constateerde dat de Amerikaanse industrie een groot concurrentievoordeel heeft dankzij het goedkope schaliegas.

Sijbesma ging niet zover dat hij de nieuwe technologie omarmde. Hij gooide er een Europees sausje overheen door te stellen dat Europa keuzes moet maken op welke energiebronnen het wil inzetten.

Daarmee ging hij voor het gemak voorbij aan het feit dat in de VS niet zozeer een keuze is gemaakt voor schaliegas, alswel dat men de ontwikkeling ervan niet heeft geblokkeerd.

Europa
De Europese Commissie startte onlangs een consultatieronde om de verschillende visies over onconventionele energiebronnen in kaart te brengen. Ideeën over een Europees verbod op de winning van schaliegas zijn naar de prullenmand verdwenen.

Het lijkt er dus op dat ook Europa op een gegeven moment aan gaat sluiten bij de energierevolutie. En dat is niet de revolutie waar in politiek en media vooral over wordt gepraat: de overgang naar duurzame energie.

En wie zijn uiteindelijk de winnaars van de grote zoektocht naar energievoorraden. Behalve de wereldwijde energieconcerns en de consument, zijn dat de dienstverleners aan de sector.

En daar heeft de Nederlandse beurs er een flink aantal van: Boskalis, Fugro, Core Lab, Brunel, SBM Offshore. Het heeft er alle schijn van dat de boomtimes voor deze bedrijven nog niet voorbij zijn.




Gerelateerde artikelen